Schoonmaakbedrijf in een winkelketen

8 augustus 2018
 Categorieën: Schoonmaakdiensten, Blog


Schoonmaakbedrijf in een winkelketen: wat houdt dat precies in?

In winkels is het veelvoorkomend dat er een poetsploeg of schoonmaakbedrijf zoals Schoonmaakcentrale Roermond aan de gang is. Vooral in grote winkelketen maar ook in supermarkten worden externe schoonmaakbedrijven ingehuurd. Zo'n soort bedrijven besparen een hoop werk voor de medewerkers: iedereen is evenwaardig en heeft zijn of haar eigen taak binnen de onderneming.  Wat doet een schoonmaakbedrijf allemaal?  In een supermarkt kan het gaan om het schoonmaken van de vloer of van de kantine. Maar ook specifieke poetsklussen kunnen aan bod komen: denk hierbij maar aan het reinigen van onderdelen, zoals een vleessnijmachine, een broodsnijmachine of een oven in een visafdeling.

Bij andere winkelketens (zoals een kledingwinkel) kan het gaan om de schoonmaak van de rekken, de toiletten, de roltrap of de vloer.  Wat zeker niet vergeten mag worden, is dat de omgeving van de winkel ook onderhouden moet worden: afvalbakken op de parkeerplaats, een schone weg richting de ingang, vrolijk aangelegde en goed onderhouden bloemenperkjes in de buurt van de winkel... zorgen ervoor dat de klant steeds met een positief gevoel terugkomt naar de winkel in kwestie. Als je de klant tevreden kan houden, krijgt het bedrijf de verdiende inkomsten en kan er op termijn winst gemaakt worden. 

Waar houdt een goed schoonmaakbedrijf rekening mee?  De welbekende HACCP-regels, wat staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, zijn van het grootste belang correct nageleefd te worden in een supermarkt. Elke medewerker, vooral in de versafdelingen, zou hiervan ook op de hoogte moeten zijn. Een goed poetsbedrijf kent deze regels en leeft ze na.  Ook moet een poetsploeg rekening houden met hygiëne. Sommige poetsproducten zullen niet gebruikt mogen worden als ze in contact kunnen komen met verse etenswaren, maar ook in de kledingsector kunnen niet overal bepaalde producten gebruikt worden, omdat dit een gevaar kan opleveren waardoor de kleding aangetast kan worden (denk hierbij aan bijtende vlekken op kleding...). 

Geconcludeerd kan worden dat een poetsploeg van een poetsbedrijf wonderen kan verrichten voor een winkelketen. De medewerkers krijgen hulp door de schoonmaak van dagelijks te gebruiken machines en de omgeving is schoon en aangenaam om in te werken. Bovendien zullen de klanten graag in een schone winkel steeds terugkeren. Voor het goede verloop is het belangrijk dat een poetsbedrijf zich aan de regels van de winkelketen, maar ook aan de algemene wettelijke regels, houdt en zich daartoe inzet. Hygiëne is belangrijk en dat mag nooit over het hoofd gezien worden. Poetsbedrijven kunnen na verloop van tijd heel veel opleveren, zowel voor zichzelf (dynamische groei) als voor de winkelketen.


Delen