Dakpannen reinigen

12 juni 2018
 Categorie├źn: Schoonmaakdiensten, Blog


Het lijkt misschien niet zo belangrijk, de dakpannen reinigen van je huis, want wie kijkt er nou ooit omhoog? Het dak van je huis is echter een belangrijk onderdeel van de algemene uitstraling van je woning. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je dakpannen lang meegaan. Een regelmatig onderhoud is dus geen overbodige luxe. In dit artikel vertel ik wat meer over de mogelijke methoden. 

Controle en reiniging 

Allereerst wordt het dak gecontroleerd. Zitten de dakpannen nog goed vast, moet er iets vervangen worden, ja of nee? Wanneer de controle erop zit begint de reiniging. Er zijn verschillende anti-mosproducten op de markt, die schimmels en mos losweken. Hierdoor wordt het makkelijker om deze te verwijderen. Vervolgens kan met behulp van een hogedrukspuit het dak schoon gespoeld worden. Hoewel deze methode veel gebruikt wordt, is het niet geschikt voor elk dak. Zo bevatten sommige daken asbest, en deze stof zou vrij kunnen komen bij het schoonmaken. Wanneer de hogedrukspuit in een te hoge stand staat, kunnen ook de dakpannen beschadigd worden. Daarnaast verbruikt een hogedrukspuit ontzettend veel water. Binnen een uur spuit je zo'n 500 tot 1200 liter water op je dak. Een andere methode voor het reinigen van je dakpannen, is door middel van een reinigingsproduct. Deze kan worden aangebracht met een borstel. Vervolgens heeft het product even tijd nodig om in te trekken, zodat het vuil los kan weken. Sommige producten drogen volledig op, zodat je het vuil vervolgens met een borstel van het dak kan afvegen. Andere producten moeten weggespoeld worden.   

De coating 

Natuurlijk wil je dat je schone dak voorlopig ook schoon blijft. Daarom is het raadzaam om na het schoonmaken, een nieuwe laag algen- en mosdoder aan te brengen. Een dakcoating werkt ook als een anti-mos. Daarnaast is het een anti-vuil en een vochtwerende laag die je dak beschermd. Het word aangeraden om je dakpannen te coaten na de reiniging van je dak. Eerst moet je dak echter geimpregneerd worden. Dit gebeurt door het aanbrengen van een primer. De primer zorgt ervoor dat de coatlaag zich goed hecht. Dankzij de eigenschappen van een coating, wordt de levensduur van je dakpannen aanzienlijk verlengd. Er zijn verschillende soorten coatings waaruit je kan kiezen. Zo bestaan er transparante, airless, en gekleurde coatings. De kleurcoating wordt ook wel dakverf genoemd, en met deze coating kan je je huis een nieuwe uitstraling geven. Prijzen vergelijken voor het dakpannenreinigen is belangrijk, aangezien hier nogal een verschil in kan zitten per bedrijf. Het is verstandig om verschillende offertes aan te vragen, voordat je een bedrijf inhuurt. Deelstra & Deelstra reinigingstechniek biedt deze dienst ook aan.


Delen